Behandelmogelijkheden

  • Controle longaandoeningen

    COPD-patiënten
    COPD-patiënten ontvangen elk jaar een oproep voor controle door onze praktijkondersteuner longziekten Rachel van Ewijk. Tijdens deze controle bespreekt de praktijkondersteuner uw klachten met u. Ook kan uw longfunctie worden gecontroleerd.

    Gebruikt u inhalatiemedicatie, maar hebt u geen oproep ontvangen? Dan vragen wij vriendelijk om zelf contact op te nemen met de praktijk voor een afspraak met onze praktijkondersteuner.

    Preventief onderzoek naar COPD
    Bent u 40 jaar of ouder, rookt u of hebt u dat gedaan en hebt u last van hoesten en benauwdheid? Dan is het verstandig om de COPD-risicotest in te vullen.
    Indien u een afwijkende uitslag heeft, maakt u dan een afspraak bij onze praktijkverpleegkundige voor een intake en spirometrie (longfunctie onderzoek).
    Als u op tijd ontdekt dat u COPD hebt, valt er nog veel gezondheidswinst te behalen.

  • U kunt voor uw driemaandelijkse overleg terecht op het diabetesspreekuur van onze diabetesverpleegkundige Zyada Karagic, praktijkondersteuner longziekten en diabetes Rachel van Ewijk en de assistentes.
    Voor het jaarlijkse overleg kunt u terecht bij uw huisarts.

    Tijdens dit overleg kunnen de volgende onderwerpen met u besproken worden:

    • uw welbevinden
    • symptomen van laag bloedsuikergehalte (hypoglykemie): hongergevoel, transpireren, hartkloppingen, trillen of verwardheid
    • symptomen van hoog bloedsuikergehalte (hyperglykemie): veel dorst, veel plassen en moeheid
    • uw leefstijl: voedings- en bewegingspatroon
    • uw lichaamsgewicht en bloeddruk
    • de laboratoriumwaarden van uw bloed en urine: HbA1c (gemiddelde bloedsuikerwaarde) en nuchtere glucosewaarde
    • als u insuline gebruikt, bespreekt u eventueel ook de dagcurve
    • de uitslag van de fundusfoto (ogen)
    • voetonderzoek
    • medicatie voor diabetes, bloeddruk en cholesterol
    • uitleg over diabetes mellitus type 2
    • uw vragen
    • een vervolgafspraak

    Wij vragen u om ongeveer een week van tevoren bloed te laten afnemen op een van de prikpunten. Het laboratoriumonderzoek valt onder uw eigen risico.

    Uw huisarts krijgt alle informatie van het diabetesspreekuur en is dus steeds op de hoogte.

  • Dit jaar is de Griep-en de Pneumokokkenprik op:   Zaterdag: 12-10-2024 

    Binnenkort hier meer informatie over tijdstip etc.

    Meer informatie:
    Wilt u meer informatie over de griepprik, klik dan hier.
    Wilt u meer informatie over de pneumokokkenprik, klik dan hier.

  • Als u last heeft van een verstopt oor, kunt u een afspraak maken met de assistente om te zien of er sprake is van een oorsmeerprop.

    Ondanks dat het oor een zelfreinigende functie heeft zijn er een aantal oorzaken waardoor het natuurlijk evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoord kan raken. Deze verstoring kan ervoor zorgen dat het oor dicht gaat zitten (oorsmeerprop) wat tot irritatie en problemen kan leiden. Hier volgen de meest bekende oorzaken van verstopte oren:

    • Oorsmeer dikt sneller in naarmate men ouder wordt (scherp, pijnlijk oorsmeer)
    • Overtollige haargroei kan ervoor zorgen dat het oor dicht gaat zitten (vooral bij wat oudere mannen)
    • Verkeerd gebruik van wattenstaafjes waardoor het oorsmeer te diep in de gehoorgang wordt geduwd
    • Als de gehoorgang een afwijkende bouw heeft kan men eerder last krijgen van verstopte oren
    • Veelvuldig gebruik van een headset/koptelefoon
    • Ziekten als suikerziekte en eczeem kunnen problemen veroorzaken
    • Oordopjes duwen het oorsmeer dieper de gehoorgang in waardoor het oor dicht kan gaan zitten
    • Zeepresten kunnen de huid in de gehoorgang doen uitdrogen en leiden tot eczeem
    • Een gehoorapparaat duwt soms het oorsmeer dieper de gehoorgang in of bemoeilijkt de afvoer

    Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor.

    U kunt hiervoor terecht bij de assistente op haar spreekuur.
    Via onze website kunt u zelf 24/7 een afspraak inplannen.
    Wilt u liever bellen, dat kan ook op werkdagen tussen 8:00 uur – 11:00 uur.

    Het uitspuiten van uw oor kunt u het beste voorbereiden door:

    • 3 keer per dag gedurende 2 of 3 dagen een paar druppeltjes slaolie, olijfolie of water in uw oor.

    Klik hier als u meer informatie wilt over verstopte oren.

  • Sterilisatie bij mannen, ook wel vasectomie, is een definitieve vorm van anticonceptie. Hierbij wordt van beide zaadleiders die in de balzak lopen een stukje weggenomen. De relatief kleine ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een half uur.

    In onze praktijk kunt u terecht voor sterilisatie, uitgevoerd door huisarts S. Koning. Ook als u niet als patiënt bij ons ingeschreven staat kunt u een afspraak maken voor sterilisatie, na verwijzing door uw eigen huisarts.

    Afspraak maken

    U kunt telefonisch een afspraak maken (tel 010-4342528). Voorafgaand aan de ingreep vindt een gesprek plaats waarin de diverse aspecten van de sterilisatie en uw eventuele vragen aan de orde komen. Met lichamelijk onderzoek wordt bepaald of er geen belemmeringen zijn voor het doen van de vasectomie. Dan kunnen we een datum voor de ingreep zelf afspreken.

    Meer informatie over sterilisatie vindt u in deze Folder-vasectomie.

    Financieel

    Sterilisatie wordt niet door de basisverzekering vergoed. U krijgt van ons de rekening voor de ingreep (€375,-). Sommige verzekeraars vergoeden sterilisatie als u aanvullend verzekerd bent. In dat geval krijgt u de kosten van de verzekeraar terug. U kunt het beste vooraf in uw polisvoorwaarden nagaan of bij uw zorgverzekeraar navragen wat voor u van toepassing is.

  • Er bestaan veel verschillende soorten wratten, die elk andere kenmerken hebben.

    De meeste wratten worden veroorzaakt door een virus (humaan papillomavirus). Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet.

    Wanneer naar de huisarts?

    Als u geen last heeft van de wratten, hoeft u geen contact op te nemen met de huisarts. De meeste wratten verdwijnen vanzelf.

    Wanneer u wél last heeft of de wratten ontsierend vindt, kunt u een afspraak met de assistente maken 24/7 via Mijngezondheidsnet
    of bellen op werkdagen tussen 8:00 -11:00 uur en tussen 14:00 – 16:00 uur.

    Ook is het verstandig om een afspraak te maken als u twijfelt of er wel sprake is van een wrat, omdat de wrat gaat bloeden, van kleur verandert, pijn doet of voorkomt bij een kind jonger dan 4 jaar.

    Genitale wratten kunnen vanwege de grote besmettelijkheid het best wel behandeld worden.

    Voor meer informatie over wratten klik hier.

  • Werken aan geestelijke gezondheid en welzijn vanuit de huisartsenpraktijk.

    Inleiding

    Bij emotionele of psychische problemen wordt uw huisarts ondersteund door Nico de Vos, onze Praktijkondersteuner Geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ).

    De POH-GGZ en de huisarts werken samen bij het behandelen en begeleiden van mensen met psychische en (psycho)sociale klachten.

    De POH-GGZ heeft de juiste kennis en achtergrond om u binnen uw eigen huisartsenpraktijk, de juiste hulp te bieden bij geestelijke of emotionele klachten.

    Door de kennis van en ervaring op het terrein van psychische en (psycho)sociale klachten kan de POH-GGZ met u een goede inventarisatie van uw klachten en problemen maken. In veel gevallen is een kortdurende behandeling van of ondersteuning bij deze klachten binnen de huisartsenpraktijk mogelijk.

    Wat kan de POH-GGZ voor u betekenen?

    U kunt met diverse klachten bij de POH-GGZ terecht. Zowel sociale als psychische problemen, overspannenheid, slaapproblemen, piekeren, rouwverwerking, depressie, opvoedkundige problemen, mentale begeleiding bij een chronische aandoening of andere problemen waar u zelf niet uit kunt komen, zijn zaken waarbij de POH-GGZ u hulp kan bieden of u kan helpen een passende oplossing te vinden.

    In een gesprek brengt de POH-GGZ met u uw klachten en vragen in kaart. Ook is het mogelijk dat met u gesproken wordt over de geschiedenis van uw klachten en wat u reeds geprobeerd heeft om van uw klachten af te komen.

    Vervolgens adviseert de POH-GGZ u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een vervolgtraject zijn bij de POH-GGZ of verwijzing naar een andere hulpverlener of instelling.

    Doorverwijzingen

    De mogelijkheden die er zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg zijn divers. Daarom is het goed om te weten dat de POH-GGZ als deskundig en betrouwbaar aanspreekpunt voor u klaar staat om u met alle kennis en ervaring zo goed mogelijk te helpen. De POH-GGZ kan in samenspraak met u en de huisarts besluiten om u door te verwijzen naar hulpverlening die u nog beter van dienst kan zijn. U kunt hierbij denken aan een GZ psycholoog, GGZ instelling of maatschappelijk werk via de sociale wijkteams. De POH-GGZ is op de hoogte van al deze soorten hulpverlening in uw regio en kan u hierin adviseren.

    Medicatie

    De POH-GGZ schrijft zelf geen medicijnen voor. Mocht dit echter nodig zijn, dan kan uw huisarts dit doen.

    Uw privacy

    Alle gesprekken met de POH-GGZ zijn strikt vertrouwelijk. De POH-GGZ zal alleen met uw huisarts bespreken welke mogelijkheden er voor u zijn en welke doelen u samen wilt bereiken.

    Hoe komt een afspraak bij de POH GGZ tot stand?

    U kunt met uw huisarts bespreken of een gesprek met de POH-GGZ voor u zinvol kan zijn. Als dat het geval is, wordt een eerste gesprek met de POH-GGZ gepland.  Na het eerste gesprek zal de POH-GGZ u en uw huisarts adviseren over een vervolgtraject.

    Kosten

    Aan de gesprekken met de POH-GGZ zijn voor u geen kosten verbonden.

    Annuleren van een gesprek

    We verzoeken u uitsluitend af te zeggen als dit echt niet anders kan. Indien u plotseling verhinderd bent, is het belangrijk dat u minimaal 24 uur van te voren afbelt bij de huisartsenpraktijk. De tijd die voor uw afspraak gereserveerd was, kan dan nog beschikbaar worden gemaakt voor iemand anders.

    Meer informatie over psychische klachten:

    https://www.mirro.nl/onlinezelfhulp/aandeslag/

  • U kunt (na afspraak) bij de huisarts terecht voor kleine chirurgische ingrepen.

    Onder andere voor:

    • Spiraaltje plaatsen. Voor het verwijderen van een spiraaltje kunt u terecht op het reguliere spreekuur.
    • Verwijderen van een moedervlek of bultje
    • biopsie van verdachte plekjes
    • Injecties in ontstoken gewrichten en slijmbeurzen
    • Ingegroeide teennagels